Nudism på Gotland

Gotland är en helt underbar plats att besöka på sommaren. Det vet de flesta.

Men det är också en alldeles utmärkt plats att praktisera nakenbad och nudism på. Knepet är bara att veta var man kan vara.

Dessvärre finns ingen organiserad nudism på ön. Ingen förening. Ingen att fråga. Ingen som kan föra naturisternas röst på ön.

Vi har för avsikt att ändra på detta!

Var kan man bada?

Det korta svaret är: På väldigt många platser.

Förutom alla naturliga stränder som finns utmed öns kuster så har ön en stor mängd gamla kalkbrott och sjöar (som på Gotländska heter “träsk”) som det nakenbadas i. Under högsäsong så nakenbadas det även friskt vid Visby Kallbadhus strax efter att krogarna stängts kl 03.00 på natten, även om de som badar då tenderar vara kring 20-årsåldern och lite lätt runda under fötterna.

De mest kända stränderna på ön för nakenbad är Ardre som ligger på öns östkust, strax norr om Ljugarn och så naturligtvis Norsta Aurar uppe på norra Fårö.

Det finns dock inget nakenbad som är “officiellt” på ön med skyltar, information, bekvämligheter och liknande. Ej heller finns tyvärr någon camping utan nudismen är märkligt nog väldigt oorganiserad.

Detta betyder inte att ön inte välkomnar nakenbadare utan det är bara som så att man får göra grovjobbet själv för att hitta till en plats man trivs på.

“Det är nog för att det ändå nakenbadas överallt på Gotland som gjort att det inte funnits behov att försöka organisera det hela”

Hur är den inhemska naturismen?

Den finns… men märks inte så mycket av då det inte finns någon organiserad naturism på ön. Självklart nakenbadas det även av gotlänningar men eftersom det inte finns något inomhusbad för nudister så är det mest sommartid som dessa beger sig ut till stränderna och kan träffas på.

Men de finns. Vi känner personligen 7 andra nudister på ön och dessa i sin tur känner ett flertal till så nog existerar det gotländska naturister.

Men se gärna till att försöka lära känna några. De har inside information till badplatser som andra inte känner till och är i regel väldigt sociala och kan tänka sig att dela med sig av sin information.

“Gotländska naturister är som de allra flesta andra. Dyker upp på stränderna när solen värmer”