Några tips och svar på frågor

Att vara naturist är inte något man är ibland. Antingen är man det eller också är man det inte. Däremot varierar antalet tillfällen då man kan praktisera det.

Men om du är en person som känner att badkläderna sitter i vägen, att du hatar ränder efter bikinin, att det hade varit underbart att få kunna ligga naken i solen och att du inte tar på dig kläder hemma förrän du behöver. Ja då är det nog så att du innerst inne är nakenfis.

För många är det dock en lång resa innan man tar det första steget men för de allra flesta så är det en enorm befrielse när man äntligen vågat och man blickar därefter aldrig mer tillbaka.

Den första gången

Den första gången är alltid svårast. Det är kanske därför man så sällan ser män under 30 och kvinnor under 40 på ett nakenbad. Många väntar så länge på att göra sin debut att halva livet hunnit försvinna och när de därefter blickar tillbaka så undrar de varför de väntade så länge när det var så enkelt.

Om du går i tankarna att debutera som nudist men ännu inte vågat, välj förslagsvis att besöka ett bad där det finns många andra nakenfisar. Där kommer då finnas män och kvinnor i olika åldrar med stora och små magar, små och stora bröst, breda och smala rumpor. Kort sagt människor av alla de slag.

Du kommer då märka att du inte på något vis skiljer dig från de andra på ett negativt sätt. Kroppsacceptansen inom nudismen är jättestor eftersom alla är som i en exklusiv klubb där det gemensamma är att man vågat ta klivet. Dessutom kommer du aldrig känna dig uttittad eftersom det myllrar av andra kroppar på samma plats.

“Det som är fascinerande är att ju mindre kläder en person har på sig, desto mer ser man personens insida”

Etikett och regler

Det finns en massa skrivna och oskrivna lagar vad gäller hur man ska bete sig på ett nakenbad men den bästa regeln kan sammanfattas med ett ord: RESPEKT.

I Sverige är det lagligt att vara naken överallt SÅ LÄNGE man inte stöter sig med någon. Det innebär att det är helt oacceptabelt att agera sexuellt på ett nakenbad. Sådant kan man ägna sig åt på andra ställen istället.

Man brukar ofta säga att nudism inte är samma sak som sex men en del personer har svårt för att särskilja detta tyvärr och de förstör för alla de som har hjärtat och kroppsdelarna på rätt ställen.

Lyckligtvis brukar detta vara självsanerande på de flesta nakenbaden. Ser man någon som beter sig olämpligt så brukar man också hantera detta för allas bästa. Många nudister har en stolthet i att vara det nakenfisar och accepterar inte när folk med fel avsikter går över gränsen.

Så ja, det händer att det förekommer män som rycker sig i snabeln på nakenbaden men dessa brukar oftast få reda på att deras beteende inte är lämpligt och ombedes lämna stranden snarast.

Sannolikt är det mer tryggt för en kvinna att vara på ett nakenbad än på ett textilbad för på nakenbaden så BRYR sig nudisterna om sina medmänniskor på ett helt annat sätt än annars.

“En person som besöker ett nakenbad av sexuella skäl är inte en nudist utan en sexualist”

Några vanliga frågor

Är det lagligt att bada naken?

I Sverige (och övriga Norden) är det fullt lagligt att vara naken överallt så länge inte avsikten är att väcka anstöt, att det äger rum på en uppenbart opassande plats eller att det sker med sexuella inslag/avsikter. I sådana fall kan det anses vara förargelseväckande beteende eller rentav sexuellt ofredande. Håller du dig till helt vanligt solande och badande och visar respekt till din omgivning så har du inget att oroa dig för när du näckar.

Vad händer om jag springer på någon jag känner?

Varför skulle något hända? Den personen är uppenbarligen där av samma anledning som du så om den inte skäms, varför ska du?

Var STOLT över att du är naturist. Det är få som vågar ta klivet så det är faktiskt ni som är på nakenbadet som ska vara stolta över att ni är större än andra.

Kan jag ta med barn eller djur?

En del bad har begränsningar vad gäller djur (tex hundar) men i de allra flesta fallen går det bra så länge hunden är kopplad.

Barn behöver däremot inte kopplas och är alltid välkomna. Det finns inget som är så värmande som att se en hel familj dela nudismen med varandra.

Vad är en Surikat?

En Surikat är vanligtvis en man i övre medelåldern som ofta står strax ovanför stranden och spanar ut över omgivningen i timmar, likt en surikat. Detta gör han för att hitta likasinnade (oftast av samma kön) att förlusta sig med.

Man kan ibland se hur en surikat får kontakt och att de då försvinner ett tag in i skogen och kommer tillbaka en aning mer avslappnade därefter. De är oftast harmlösa.

Vad är en "Kalle Anka"?

Det är en person som har en tröja på sig på stranden men ingenting på underkroppen. Anledningarna till detta kan vara flera: Han/hon kanske har bränt sig i solen, han/hon kanske fryser eller känner att det är nånting på överkroppen som behöver döljas.

Det kan se lite lustigt ut men likväl som det förekommer tröjor på vanliga bad så kan det förekomma även på nakenbad. Det är ingen indikator på att personen är pervers eller nåt.

Måste man vara naken på ett nakenbad?

Det hörs ju på ordet “nakenbad” att det lämpliga är att vara naken där men om du inte riktigt vågar eller är ny på området så kan du lägga dig i utkanten för att se och lära och därefter kanske flytta dig in när du känner att du är redo.

Om du är på en renodlad nudiststrand, lägg dig INTE med kläder på mitt bland alla nakenfisar. Det är respektlöst mot dem. Lägg dig i så fall i utkanten.

Måste man vara snygg på ett nakenbad?

Det är just det som är det bästa med nakenbad: Alla är välkomna. Till och med på ett större sätt än på vanliga stränder där det ofta pågår nån slags inofficiellt kapprustning i vem som har årets plattaste mage, sexigaste badkläderna, snyggaste skägget osv. Nakenbadare delar en gemenskap och känner därför redan en tillhörighet och kan då vara sig själva på ett helt annat sätt än på vanliga bad. På nakenbad finns kroppar av alla de storlekar och former på ett helt annat sätt än på andra slags bad.

Jag är tjej. Vågar jag besöka ett nakenbad ensam?

Det beror på vad du är orolig för. Om du oroas över att bli våldtagen så kan du sluta på direkten. Nåt sånt händer inte på nakenbad. Däremot får du nog i en del fall räkna med att du kan få uppmärksamhet av män som kommer prata med dig, flirta och försöka ragga på dig.

Detta drabbar i och för sig även ensamma tjejer på vanliga bad men de allra flesta nudister är trevliga och respektfulla och accepterar ett nej om du är tydlig med att du inte är intresserad.

Störst chans att bli lämnad ifred som ensam kvinna är om du besöker ett bad med mycket folk. Ju fler som finns där, desto fler är det på plats som ser till att övriga sköter sig.

Vad händer om jag får stånd?

Det är inte lätt att vara man. Ibland kan kamraten där nere leva sitt eget liv och bestämma sig för att blodfyllas även om du tänker på fotboll. Händer det på ett nakenbad – lägg dig på mage ett tag eller skyl dig med handduken.

Ligg INTE kvar och visa upp dig för andra. Det är helt talanglöst och inget vad en äkta naturist skulle göra.

Är det ok att ha sex på ett nakenbad?

Det är olagligt att ha publik sex på offentlig plats i Sverige.  Om du tror att du har nåt slags frikort till sex pga att du är på ett nakenbad så tror du helt fel. Det är precis lika olagligt att ha offentlig sex där som att ha det på en vanlig badstrand eller på Sergels Torg.

Vad gör jag om jag ser en runkare?

Allra enklast är att bara ignorera personen. Gå ner och ta ett bad. Vänd dig på mage. Flytta dig till en annan del av stranden eller visa på annat sätt att du inte är intresserad eller road.

Eller… ta hjälp av andra nudister på plats och gör tydligt för runkaren att det inte är acceptabelt. På en nudiststrand så hjälps folk till att upprätthålla ordning och trivsel och framför allt kvinnor ska alltid kunna känna att de har de andra besökarnas beskydd och stöd.

Vad ska jag ha med mig till ett nakenbad?

Du tar med dig i stort sett samma saker som till ett vanligt bad men du lämnar badkläderna hemma.

Handduk, filt och solfaktor är självklarheter men ta gärna med solglasögon, vatten, kaffe, kakor, mellanmål och gärna en bok/tidning eller korsord för risken är att du blir kvar längre än du tänkt dig och då är det skönt att slippa avbryta pga att magen kurrar.

Ta gärna med en extra mugg för kaffet. Vem vet vem du kanske kommer att vilja dela en kopp med? Nudister är ofta väldigt sociala och har inte samma problem som påklädda att ta kontakt med främlingar på stranden.