Naturist, nudist, nakenfis?

Det är inte lätt med alla dessa olika begrepp som bollas omkring men egentligen är det irrelevant då de mer eller mindre betyder samma sak: En drivkraft att vilja vara naken där man får vara naken.

Men vad utmärker då en nudist? Vad skiljer en naturist från en textilare? Var går gränsen mellan att vara nakenfis och exhibitionist?

Kanske nedanstående texter kan bringa lite klarhet i det hela?

I begynnelsen

Vi föds alla nakna. Sedan uppfostras de flesta av oss till att nakenhet är något som ska döljas. De flesta små barn gör allt de kan för att slita av sig kläderna när de inte fyller någon praktisk funktion (såsom att tex värma) men slutligen rättar sig de flesta in i ledet och ser det som nåt fullständigt naturligt att till och med klä på sig kläder när de ska bada.

Vilket är märkligt för det naturliga är ju att klä av sig när man ska bada. Se bara på hur man beter sig i sitt eget badrum när man ska hoppa ner i badkaret. Skulle det kännas naturligt att ta på sig badkläder där? Varför tar då folk på sig kläder när de ska bada i en sjö?

Många börjar ifrågasätta detta när de närmar sig det vuxna livet men för de allra flesta så tar det därefter 10-20 år innan de på allvar lyckats bryta sig ur det gamla och pröva på att vara en nakenfis på riktigt.

Vilket är synd. Alla borde redan i ung ålder prova på hur härligt det är att simma naken i en sjö, slippa problemet med att toppen faller av vid ett dyk, njuta av att kunna hoppa i vågorna utan att behöva rätta till underdelen som smitit upp mellan skinkorna efteråt osv.

Och framför allt: Slippa dessa förhatliga solränder som uppstår på kroppen efter en dag i solen med badkläder på.

“På en vanlig badstrand lägger folk ner bisarrt mycket arbete på att ingen ska få se nåt olämpligt när de byter om. På ett nakenbad så är det ingen som bryr sig”

Vad är då typiskt för en naturist?

En naturist är en människa som ser kläder mest som någonting praktiskt. Något man har på sig när man vill klä upp sig. Nåt man bär när man behöver värme eller skydd osv. Om däremot situationen inte kräver att man ska ha kläder på sig eller om det rentav är mer praktiskt att vara naken så åker kläderna av.

Ett exempel skulle kunna vara att man är bonde och det är högsommar. Solen steker och svetten lackar när fåren ska få omsorg. Det finns ingenting i själva arbetet som kräver några speciella kläder.

En Textilare skulle då säga: “Usch vad varmt det är och gud vad jobbigt det är att kläderna klibbar fast på kroppen”.  En naturist skulle istället välja att helt enkelt ta av sig kläderna och så är det inget mer med det.

Ett annat exempel:
Tänk att du vaknar hemma i din lägenhet en semesterdag på sommaren. Det är redan över 20 grader utomhus och betydligt varmare inne. Solen skiner och dina planer är att ta det lugnt, äta frukost och sen kanske städa lite hemma.

Klär du på dig?
Varför?

På allvar… VARFÖR?

Är naturism exhibitionism?

Självklart finns det exhibitionister på nakenbad, precis som att de finns i affären eller på krogen eller på jobbet men en äkta naturist är inte naken för att andra ska titta på honom/henne utan det är friheten och njutningen utan kläder som eftersträvas. En naturist gör inte så mycket väsen av sin nakenhet. Det är lika naturligt för en sådan att vara utan kläder som det är för andra att ha kläder på sig.

Men sen finns det förstås de som besöker nakenbad FÖR ATT klä av sig och FÖR ATT visa upp sig. Om man tycker att sådant är jobbigt så är det bara att göra på samma sätt som om det skulle ske på en textilstrand: Bara titta bort.

“Alla människor är unika. Alla är olika. Varför då tro att alla nudister är skapta på samma sätt?”

Fördomar och missuppfattningar

Frågar du icke-nudister så verkar det som att många tror att en nudiststrand är en enda stor orgie där alla har sex med alla. De har verkligen inte förstått att nakenhet inte är samma sak som sex.

Kanske inte så konstigt när man tänker på det. Jag menar, de enda gångerna de är nakna inför nån annan är när de ska ha sex och då kanske det inte är så märkligt att de tror att naket är samma sak som sex.

Men så är det naturligtvis inte och skulle de nån gång våga prova ett nakenbad så skulle de bli förvånade över hur icke-sexuellt det är där. Dessvärre är det många människor som är mer rädda för att ha fel än att våga utmana sina egna fördomar och det är väl därför det ser ut som det gör.

Men det är fler än man tror som är nakenfisar. Allt ifrån de som tar ett snabbt månskensdopp tillsammans med vännerna efter kräftskivan till de som reser iväg på semester till utlandet och bor en vecka på en nakencamping.

“Fler än du tror badar nakna. Du vet bara inte om det eftersom såna bilder inte lämpar sig för att läggas upp på Facebook och Instagram”