Jag och min fru är fastboende på Gotland sedan ett par år och för fyra år sedan valde vi att hoppa in i bilen för att besöka Ljugarn och bada där. En kvart innan vi kommer fram så passerar vi en skylt med ortsnamnet Ardre och jag drar mig plötsligt till minnes att det tydligen ska gå att nakenbada där.

Jag frågar min fru, som aldrig nånsin badat naken förr, om vi kanske istället ska åka dit och testa hur det är. Efter nån minuts betänketid säger hon ja och jag börjar googla efter information om hur man ska ta sig dit. Hittar efter ett tag till NakenkartanSkandinavisk Naturistportal och där finns en enklare vägbeskrivning så vi följer den med bilen, över stock och sten på en lång skogsväg och kommer till slut fram till en parkering där vi stannar.

Vi promenerar ner till stranden och tar riktning söderut som det stod i beskrivningen och mycket riktigt, efter några hundra meter så ligger det nakna människor där och njuter av solen i sanden.

Vi breder ut filten och slår oss ner på en plats där ingen annan finns i närheten. Jag klär av mig alla kläderna eftersom jag besökt nakenbad ett par få gånger tidigare men min fru har inte samma erfarenhet så hon börjar med sin stringbikini på.

Efter en halvtimme åker toppen av och då beslutar vi oss för att ta ett dopp. Vi simmar omkring ett tag i det varma vattnet och jag ser efter ett tag hur min fru står och tänker ett tag nere i vattnet, böjer sig ner och drar av sig bikinitrosorna kastar sig därefter bakåt och börjar simma och plaska i vattnet.

Hon håller på med detta under flera minuter och beter sig lika glatt och spralligt som en ung tonåring. Man kan riktigt se hur mycket energi och glädje som just har dykt upp i henne.

Till slut tröttnar hon på plaskandet och väljer att lämna vattnet och gå upp på stranden mot filten, helt naken för första gången i sitt liv på en strand. Hon lägger sig ner på filten och säger bara med en mening: “Jaha. Det var ju inte så farligt”

Två dagar senare besökte vi nakenbadet på Fårö (Norsta Aurar) och det var lika härligt där.

Och sedan dess har hon med endast några få undantag fortsatt att bada utan kläder.

(Bilden tagen under just detta första besök)

5 Kommentarer
 1. Anders Johansson
  Anders Johansson says:

  Hej, vi är också ett nakenbadande par boende på norra delen av ön, har ni något tips om någon strand här uppe som det är accepterat att sola och bada nakna? Lite långt att åka till Ardre varje gång (tar 45 minuter) 🙂 mvh Anders

  Svara
  • admin
   admin says:

   Hejsan Anders. Attans vad rask du var att hitta den här sidan. Vi är inte ens i närheten av att vara klara med den ännu så den är långtifrån komplett. Började bygga den i fredags, typ.

   Men som svar på din fråga så bör ni ta er till Norsta Auren på norra Fårö. Den är ert absolut bästa alternativ. Åk till Fårö fyr, parkera där. Gå vänster på stranden i nån kilometer tills ni ser andra nakna rumpor. Då är ni framme 😉

   Svara
   • Jan Malmborg
    Jan Malmborg says:

    Tack till er båda för en imponerande sida om den gotländska naturismen. Mycket bra text, men dessa smakfulla bilder !!! Sidan är helt enkelt ROLIG och inspirerande.
    När vi talar om norra Gotland – badade man inte naken i Ihreviken? Kanske var det förr, för då angavs även SKÄR på Fårö som nakenbad. Även ÅMINNE har angivits, men där visste någon, att man visst klätt på de badande. Tiderna förändras.

    Svara
    • Keith S
     Keith S says:

     Ihreviken har en lång och härlig strand som inbjuder till att näcks om det inte är för mycket folk.

     Skär på Fårö är bara andra ändan av Norsta Auren-stranden, man kan gå från Skär eller Fårö fyr eller rakt igenom skogen om man hittar.

     Åminne år idag mycket en campingplats men förhoppningsvis badar några utan kläder även där..

     Svara
 2. Jan Malmborg
  Jan Malmborg says:

  Hej Anders!
  Enligt din beskrivning, så gick vägen till Ardre över stock och sten vid ditt första besök med frun – är det så än idag? När vi var därnere för ett par år sedan, så åkte vi med bil in vid Sjaustre enligt dåtidens angivelse om nakenbad vid den stranden. Där gick lätt att bila. Hur är det numera – räknas nakenstranden börja vid Sjaustre och gå ned till Ardre? Först vid tiden för NF Gotlands tillblivelse med Gun Svensson som ordförande började man nämna Ardre som föreningens fasta plats. Tror du, att det finns medlemmar kvar, som skulle kunna bli språkrör för naturismen på Gotland (även om antalet inte räckte till att bilda en ny styrelse, när Gun flyttade till Skåne och föreningen fick läggas ner. Det tråkiga blev ju också, att vinterbadet i Roma badhus fick avslutas. Det hela som dragits igång nu är ju en fantastisk grej som man bara kan önska all framgång med, så mina synpunkter här ovan går även till admin.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *